Старо банкерско правило: най-неприятните вести пристигат (и се пращат) в

...
 Старо банкерско правило: най-неприятните вести пристигат (и се пращат) в
Коментари Харесай

Хърсев с топкоментар за банковия скандал в Европа

 

Старо банкерско предписание: най-неприятните новини идват (и се пращат) в петък, в пет без пет. Когато затварят банка, надзорниците тогава нападат, да имат два почивни дни да ровят книгите и умуват. Вярна на традицията, немската работа за финансов контрол Бафин [1] вгорчи петъчния five o’clock на сър Лекс Грийнсил и изиска прокуратурата да проверява за измами Грийнсил Банк АГ. Така Бафин, която два дни по-рано й спря покупко-продажбите, разгласи в действителност завършек на една от старите банки, учредената през 1927 година в Бремен Норддойче Финанцирунгс-АГ, НордФинанц Банк АГ до 2014 година, когато бе купена от сър Лекс.

Завихря се следващ международен финансов скандал, със съществено отражение върху европейските финанси и с възможност да се разрои в други още по-дълбоки кавги. Опасността не се вижда незабавно - банката е незначителна (на позиция 229 измежду банките в Германия) с активи към 4 милиарда евро. В коментар на няма стотина реда не се побира сериозен разбор на важен стопански проблем. Той е като пътен знак – единствено сочи към нещо, което си коства да се обмисли и да обсъдим. Скандал към този момент няма, дълбоките финансови земетресения предстоят. Обаче героите вършат историята, а в тази история вземат участие две от децата-чудо на свръхмодерните финанси [2].

Връзката с Дейвид Камерън

Главен воин е сър Лекс Грийнсил (род. 1977 г.), австралийското селянче, станало шеф в супербанките " Морган Стенли " и Ситибанк, милиардер, персонален консултант на премиера Дейвид Камерън, украсен през 2017 година за командор (III ст.) на „ Най-превъзходния медал на Британската империя “. Сега някогашният министър председател Дейвид Камерън работи като консултант на сър Лекс. Правилно в. „ Файненшъл таймс “ допуска, че „ неуспехът (demise) на Грийнсил Кепитъл ще хвърли светлина върху връзките в държавното управление “ (задкулисието и корупцията по най-високите етажи на властта, биха написали за страна като нашата). Другият воин е индийският милиардер Санджив Гупта, „ спасителят на стоманата “. Наред с двамата под прицел могат да се окажат много повече милиардери, най-много ненадейно забогатели от развъждане на „ еднорози “ и водачи на „ ФинТех революцията “, която щяла да преобрази и разчисти банковата промишленост, да я приготви за нови чудеса.

Какво видяхме до момента

В обобщение, цялостната история можете да откриете в пресата и обясненията на управляващите. Сър Лекс развива, с парите на вложители като Санджив Гупта, СофтБанк и кредитори като някогашните си работодатели и швейцарската Креди Суис, сякаш свръхмодерни артикули за „ финансиране на веригата на доставки “ (т.нар. SCF, supply chain finance, също „ противоположен факторинг “). Свръхмодерни – различен път. Банкерите в Шумер и Ур са кредитирали по този начин „ веригата на доставките “. Новото е автоматизацията. Финансират се доставки с отсрочено заплащане за познати с висок рейтинг купувачи. Техните снабдители, по-дребни компании, са принудени да продават с отсрочено заплащане, т.е. да ги кредитират безлихвено. А сър Лекс им дава парите незабавно откакто издадат фактура и купувачът я удостовери. За това взема по-ниска рента от онази, която доставчикът ще заплати за банков заем, също така салдото му остава чист от заеми, имуществото – от обезпечения (може да употребява банков кредит). Грийнсил купува вземания към корпорации, „ пакетира “ и ги продава на банки и фондове, които търсят приход в днешните времена на негативни лихви.

Целият (всъщност прост) развой елементарно става финтех, той се автоматизира, програмира, компютризира, популяризира, излиза на борсата. Сър Лекс става милиардер. Завърта десетки, след това стотици милиарди. Купува НордФинанц Банк, „ с цел да рефинансира и подсигурява “ интервенциите. Грийнсил Банк стартира да натрупа наред с действителните и много кухи вземания, прочие от лизинги на частните самолети (няколко) на сър Лекс, негови приятели и близки, „ купува “ несъбираеми и непродаваеми активи на групата. Постепенно, написа швейцарски анализатор, „ се трансформира в комбинация от сметище и частна банка “. Кредитният й рейтинг - още е по уеб страниците на рейтингарите: А - със постоянна вероятност, по-висок от страни като България и… Руската федерация да вземем за пример. Това е актуалната стойност на така наречен рейтинги.

Индийското дете-чудо

Санджив Гупта е сходно дете-чудо, направило пари със фамилен капитал. Син (род. 1971 г.) на милиардера П.К. Гупта от СИМЕК Груп, той първо продавал колела в Турция, приключил колежа Тринити, Кеймбридж, основал " Либерти Стийл ", която купила (със заеми) огромна част от стоманодобивните фабрики в Англия, главен притежател на конгломерата Джи Еф Джи Алайънс (GFG Alliance). През 2011 година основал Уайлендс Банк (Wyelands Bank), която показва за финтех „ кандидат “, пионер във финансите. Оказва се, че с парите, събрани от английските депозитори, се финансира индустриалната група на татко му, СИМЕК. 2013 година надзорът в Банк ъф Ингланд не разрешава на Уайлендс да набира депозити и я задължава да върне събраните. Вместо от депозити на британците, чудесата на господин Гупта стартират да се заплащат с пари от други кредитори, измежду тях, със стотици милиони - Грийнсил Банк. Преди месец кредитното перпетуум-мобиле стопира, господин Гупта наддава да придобие стоманодобива на " Тисен-Круп ", отритнат е от германците, новото знамение пропада, паричните потоци се объркват и групата му първо мълком, след това очевидно, стопира да заплаща на Грийнсил Банк. Разбрала какво става, Креди Суис блокира фонда с над 10 милиарда евро, който върти схемата на Грийнсил, и разгласи, че ще го ликвидира. Бафин усеща, че немските депозитори, банки и федералният бюджет – през фонда за гарантиране на банковите депозити - ще платят загубите на австралийския и индийския финансов талант, бързо ревизира и затваря бременската Грийнсил Банк.

Кои ще платят сметката?

И почва да търси още отговорни. В хор със съюзите на банките и на банковите инспектори, Бафин хвърли в петък тежки обвинявания към всички финтех платформи, които разрешават автоматизирано и безотговорно струпване на риск, стават „ прикритие за банкиране в сянка “ и комфортен канал за влогонабиране за несигурни банки, които се популяризират и събират пари на вложителите единствено поради държавната гаранция. Преки удари понесоха немското финтех знамение Рейзин (Raisin), интернет платформа, която стана най-големият европейски пазар за банкови депозити, и конкурентната Депозит Солюшънс. Бизнесът им е да набират потребителски депозити за банки, които заплащат рента (вместо да събират такса). Клиентът може да вложи до обезпечената със закон сума (в Европейски Съюз 100 хиляди евро), без значение сигурна ли е банката. Говори се за „ дълбока промяна “, разбирай: изхвърляне от пазара на „ финтех кандидатите “ и дребни банки, които ще бъдат лишени от държавната депозитна гаранция или ще бъдат подложени на тежки инспекции и накарани да заплащат скъпо за гаранциите.

Проверете и помислете какъв брой и кои са евентуалните цели на новия финансов скандал, какъв брой (пряко над 50 хиляди, индиректно 10 пъти повече) са работните места, които ще затворят още преди Великден и до 2-3 месеца по-късно, в кои страни са, кои бизнеси ще се пренаредят. Прочетете повече за всички финансови гении и чудеса, за които стана дума и за които не стигна място, преценете дали идващият трус ще ви засегне и се пазете, в случай че можете. А като чуете, че „ в огромните демокрации властта не унищожава бизнеси и не мачка хора “, че там няма „ корупция по високите етажи “, а единствено у нас и други нарочени страни, да знаете, че който дърдори, е профан или простак, или и двете.

- - -

[1] Die Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, наричана галено BAFin.

[2] Неясно за какво наричани “високи финанси ” (high-finance), може би по прилика с haute couture ( “висша мода ”). Всъщност става дума за много семпли и по тази причина мощно автоматизирани и евтини финансови артикули, предлагани от нововъзникнали компании (start-ups) с големи искания да са новите „ еднорози “, чиито акции ще съберат милиарди от вложителите, като излязат на борсата.

Източник: segabg.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР